Archive for the 'Uncategorized' Category

Първи фолклорен събор на 29 юни 2013 г.

Мадара – уникален символ, зареждащ с духовност съвременните европейци. 5 години от обявяването на Мадарският конник за Глобален символ на България. I. ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБОРА: Фолклорния събор е съвместна инициатива на Община Шумен, Кметство Мадара, НЧ”Просвета-1908″ с. Мадара и НИАР Мадара. Събора се провежда с подкрепата на Община Шумен и финансира по проект от Общински фонд Култура гр. Шумен. Целите
Read more…

Легенди за Мадарския конник.

Населението на Мадара е запазило няколко легенди и предания за конника, които ни разказват кога и от кого е създаден той. Тези легенди са записани в процесите на проучване на паметника, а някои от тази легенди се разказват и до днес в селото от възрастите хора. Според едно от преданията латински /римски/ цар паднал от скалите на платото докато ловувал.
Read more…

gaida

Музикална магия

Магията на музикалните изпълнения  в голямата пещера край Мадара, известна и като “Пещерата на трите нимфи”. Виж видео от тук ……. 

Мадарски конник

          Мадарският конник е археологически паметник, представляващ изсечен в   скалите барелеф на  23м. височина от основата на отвесна скала.  Обявен е за паметник на световното наследство от ЮНЕСКО през 1979 г. На 29 юни 2008 г., след проведена национална анкета, в резултат от нея Мадарският конник беше обявен за глобален символ на България. Конника е издълбан в 100 м висока скала.
Read more…

Храм „Св. Георги Победоносец и св. Тривелий“

          На 27 април 2011 г. е осветен и отвори вратите си за миряни православния храм „Св. Георги Победоносец и св. Тривелий“ в с. Мадара. Църква се смята за истински архитектурен шедьовър на фона на Мадарския скален венец. Проектирането на храма беше възложено на арх. Красимир Генов още преди 17 години. Неговият проект също е дарение
Read more…

Добре дошли!

Добре дошли в пространството, посветено на село Мадара. В този сайт ще можете да разглеждате много исторически теми и факти за селото и неговите земи.