Home » Храм „Св. Георги Победоносец и св. Тривелий“

Храм „Св. Георги Победоносец и св. Тривелий“

image

 

 

 

 

 

На 27 април 2011 г. е осветен и отвори вратите си за миряни православния храм „Св. Георги Победоносец и св. Тривелий“ в с. Мадара.

Църква се смята за истински архитектурен шедьовър на фона на Мадарския скален венец. Проектирането на храма беше възложено на арх. Красимир Генов още преди 17 години. Неговият проект също е дарение към селото. Според арх. Генов храмът е разположен на площ от 230 кв. метра. Той е създаден по традиционните канони на православната вяра, като църквата е еднокорабна и кръстокуполна, без да се търсят някакви модернистични елементи.

Изработката на иконостаса е поверена на художника-иконописец Йордан Йорданов и на дърворезбаря Йордан Андреев от Нови пазар. Двамата са работили от януари 2010 г. до 15 дни преди освещаването на храма – около година и четири месеца. Иконостасът е изработен от липово дърво, дълъг е 11 метра и висок 6 метра. На първия – „царския ред“ има осем големи икони, на втория – „апостолския ред“ – дванадесет икони плюс изображение на „Тайната вечеря“ и „Разпятието“. Изографисани са още Царските двери с „Благовещението“.

Тервел е канонизиран за светец както от източната, така и западната църкви. След славната си победа над арабите през 718г. е обявен за “Спасителя на Европа”. Българската православна църква счита този наш владетел за първият ни светец.

На 6 май денят на Св. Георги  в селото се провежда традиционният селски народен събор. Празникът е възобновен през 1996 г. Датата за честване е избрана, по народно предание от селото, което твърди, че конника в скалите е изображение на Св. Георги Победоносец.