Home » НАЧАЛО

НАЧАЛО

Легенди за Мадарския конник.

24.04.2013 г.
Населението на Мадара е запазило няколко легенди и предания за конника, които ни разказват кога и от кого е създаден той. Тези легенди са записани в процесите на проучване на паметника, а някои от тази легенди се разказват и до днес в селото от възрастите хора.
Според едно от преданията латински /римски/ цар паднал от скалите на платото докато ловувал. Близките му решили да го увековечат, като му направят паметник и поръчали на майстори да издялат образа му във скалите. В тази легенда се казва още, че този цар е управлявал в Плиска, но името му не се споменава. Прочетете повече …….

 

История на село Мадара.

22.04.2013 г.
Първите археологически проучвания Мадара, организирани от Рафаил Попов през 1902 г., са свързани с праисторическата епоха. Такива той провежда неколкократно до 1932 г. Според неговите наблюдения и тогавашното равнище на праисторическите изследвания, отнася най-ранните поселения в Мадара към V-IV хилядолетие на ранния неолит.
Археологът Васил Миков, който провежда проучвания през 1934 г., също приема датировката “ранен неолит”, но III  хилядолетие пр. Хр. Прочетете повече ……

 

Музикална магия от Мадара.

08.04.2013 г.

mizika - КопиеПредставяме ви една музикална магия от Пещерата на трите нимфи край Мадара. Тази пещера в древни времена е била култов сакрален комплекс, посветен на Трите нимфи. Археолозите правят това заключение поради множеството открити артефакти в това древно тракийско светилище.  Пещерата има много специфична акустика и в нея са изнасяни стотици концерти. Преди време в нея са се провеждали прочутите Мадарски музикални дни, на които са гостували световноизвестни музиканти. Вижте видео тук …..

 

Мадарски конник.

23.03.2013 г.

site_0043_0001-492-369-20081229164058Мадарският конник е археологически паметник, представляващ изсечен в   скалите барелеф на  23м. височина от основата на отвесна скала.  Обявен е за паметник на световното наследство от ЮНЕСКО през 1979 г. На 29 юни 2008 г., след проведена национална анкета, в резултат от нея Мадарският конник беше обявен за глобален символ на България.

Конника е издълбан в 100 м висока скала. Мадара е била свещено място на българите ….
Виж повече ……

 

 

 

Храм “Св. Георги Победоносец и Св. Тривелий”.

 

imageНа 27 април 2011 г. е осветен и отвори вратите си за миряни православния храм „Св. Георги Победоносец и св. Тривелий“ в с. Мадара.

Църква се смята за истински архитектурен шедьовър на фона на Мадарския скален венец. Проектирането на храма беше възложено на арх. Красимир Генов още преди 17 години. Неговият проект също е дарение към селото. Според арх. Генов храмът е разположен на площ от 230 кв. метра. Той е създаден по традиционните канони на православната вяра, като църквата е еднокорабна и кръстокуполна, без да се търсят някакви модернистични елементи.

Изработката на иконостаса е поверена на художника-иконописец Йордан Йорданов и на дърворезбаря Йордан Андреев от Нови пазар. Двамата са работили от януари 2010 г. до 15 дни преди освещаването на храма – около година и четири месеца. Иконостасът е изработен от липово дърво, дълъг е 11 метра и висок 6 метра. На първия – „царския ред“ има осем големи икони, на втория – „апостолския ред“ – дванадесет икони плюс изображение на „Тайната вечеря“ и „Разпятието“. Изографисани са още Царските двери с „Благовещението“.

Тервел е канонизиран за светец както от източната, така и западната църкви. След славната си победа над арабите през 718г. е обявен за “Спасителя на Европа”. Българската православна църква счита този наш владетел за първият ни светец.

На 6 май денят на Св. Георги  в селото се провежда традиционният селски народен събор. Празникът е възобновен през 1996 г. Датата за честване е избрана, по народно предание от селото, което твърди, че конника в скалите е изображение на Св. Георги Победоносец.